Impreza sylwestrowa to doskonała okazja, by ugościć znajomych apetycznymi przekąskami. Do tego sprawdzi się kilka dań głównych – w końcu czeka Was zabawa do rana!

Na zabawach na ogół sprawdza się tzw. finger food, czyli szybkie przekąski “na raz”. Poniżej przedstawiamy propozycje tego typu smakołyków oraz kilka pomysłów na dania główne, które idealnie sprawdzą się na domówkach. Smacznego!

Garść przekąsek na sylwestra

Sałatka z brokułem

Świeżego brokuła pokrój na kawałki i gotuj przez ok. 10 minut. W międzyczasie ugotuj jajko na twardo, a gdy ostygnie, obierz je i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również pierś z kurczaka, usmaż na niewielkiej ilości oleju i dopraw przyprawę do gyrosa. Wszystkie wymienione składniki przełóż do jednej miski, dodaj kukurydzę i ziarna słonecznika. W oddzielnej miseczce wymieszaj razem łyżkę jogurtu greckiego, dwie łyżki majonezu i ząbek lub dwa czosnku, przeciśnięte przez praskę. Powstałym w ten sposób sosem czosnkowym polej sałatkę.

Guacamole

Obierz awokado i usuń z nich nasiona. Rozgnieć miąższ widelcem lub zblenduj na gładką masę. Powstałą pastę dopraw łyżeczką kolendry, kilkoma łyżkami soku z limonki, startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać również szczyptę ostrej papryki.

Pieczarki w serowym cieście

W miseczce wymieszaj 3 jajka, ½ łyżeczki oregano, szczyptę soli i pieprzu, 3 łyżki mąki, a także starty żółty ser. Obrane i pozbawione ogonków pieczarki zanurz w przygotowanej mieszance, obtocz w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło.

Sałatka meksykańska

Do przepisu możesz wykorzystać mięso mielone lub z kurczaka. Wybrany rodzaj mięsa podsmaż na patelni wraz z przyprawą (do kurczaka lub mięsa mielonego), pokrojoną na drobno czerwoną cebulą i dwoma startymi ząbkami czosnku. Po chwili smażenia dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego, łyżeczkę oregano, i pół łyżeczki słodkiej papryki. Odstaw mieszankę do wystudzenia. Pozostałe składniki, takie jak sałata lodowa, ogórki konserwowe, pomidory, kukurydza, fasola czerwona i mięso z przyprawami ułóż warstwami i całość przykryj majonezem. Sałatkę udekoruj pokruszonymi nachosami, a boki udekoruj całymi chipsami, lekko wbijając je w sałatkę.

Atrakcyjne propozycje dań na ciepło

Placki warzywne

Obierz 1,3 kg ziemniaków, 4 marchewki, 1 korzeń pietruszki 2 cebule zwykłe i 2 dymki. Obrane warzywa zetrzyj na tarce. Poszatkuj szczypior. Starte warzywa i szczypior wymieszaj z połową szklanki mąki pszennej, jedną łyżką mąki ziemniaczanej, 2 jajkami i startymi 2 ząbkami czosnku. Gotową masę przekładaj na patelnię, formując placki. Podawaj na ciepło.

Grillowane tofu

Przygotuj marynatę z następujących składników: łyżka octu winnego lub jabłkowego, 2 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu, łyżka musztardy łagodnej, łyżka syropu z daktyli, szczypta pieprzu i łyżka ulubionej mieszanki przypraw (polecana jest gotowa mieszanka do grilla), kilka łyżek oleju. Wymieszaj składniki i powstałą marynatą natrzyj kawałki tofu. Wyłożone kawałki grilluj po kilka minut z każdej strony. Możesz podać z warzywami. 

Nuggetsy z boczniaków

0,5 kg boczniaków oczyść i porwij na kawałki. Następnie weź 350 g mąki pszennej i dodaj do niej tyle wody, by ciasto dobrze się lepiło. Mąkę i wodę wymieszaj z łyżką soli, 2 łyżkami papryki ostrej i 4 łyżkami przyprawy do kurczaka. Do oddzielnego talerza wsyp płatki kukurydziane i je pokrusz. Boczniaki obtocz w cieście, następnie w płatkach i smaż na głębokim oleju.

dania świąteczne

Sylwester Wrocław – kiedy warto zorganizować imprezę na sali?

Przede wszystkim wtedy, gdy nie masz ochoty poświęcać czasu na wymyślanie własnego menu, jako że w ofercie wynajmu możesz liczyć na atrakcyjny catering. Do tego doskonałym pomysłem jest impreza na sali balowej, jeśli chcesz przywitać Nowy Rok w większym gronie ludzi.

Jeśli marzysz o tym, by spędzić sylwestra we Wrocławiu to sprawdź atrakcyjne pakiety sylwestrowe Hotelu Jasek Premium. Piękne wnętrze i szampańska zabawa przy muzyce najlepszego DJ-a to doskonała recepta na pożegnanie starego roku!