Każdy z nas lubi spędzić chwile z filiżanką świeżo zaparzonej herbaty. Jej aromat potrafi już po chwili poprawić nastrój, a ciepły napar jest w stanie rozgrzać nawet najbardziej zmarznięte osoby. Herbatę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno dlatego jest to napój idealny na każdą porę roku. Herbata z Ceylonu słynie ze swojej wysokiej jakości i mocnego aromatu, który zadowoli nawet największych koneserów. Co warto wiedzieć o tym napoju ?
Pochodzenie i historia herbaty na Ceylonie
Mimo, że określenie „Cejlon” funkcjonuje do dzisiaj, oficjalna nazwa państwa to Sri Lanka. Nazwa Cejlon powszechnie obowiązywała do roku 1974 jednak od tamtej pory została ona zmieniona. Sri Lanka jest państwem położonym w Azji Południowej, który dzięki swojemu ciepłego klimatowi, górzystej powierzchni oraz sporej ilości deszczu spadającego w ciągu roku jest idealnym miejscem do wzrostu herbaty. Z tego względu herbata pochodząca z tamtych rejonów jest najbardziej rozpoznawalna oraz najpopularniejsze na całym świecie. Historia uprawy herbaty na Sri Lance sięga XIX wieku. Przed przybyciem na wyspę Brytyjczyków była ona całkowicie dzika, porośnięta gęstymi, dziewiczymi lasami. Jednak w momencie przybycia kolonizatorów z łatwością ujarzmili oni dzikie tereny zakładając początkowo plantację kawy. Plantacje były stopniowo rozbudowywane, jednak w 1880 roku poprzez plagę chorób zostały one doszczętnie zniszczone. Wówczas chcą wykorzystać obszary w inny sposób Brytyjczycy zdecydowali się na rozpoczęcie uprawy herbaty. Okazało się to wyjątkowo dobrą decyzją, której efektami możemy cieszyć się do dziś.
Herbata z Ceylonu – uprawa i rodzaje
Obecnie można określić 7 regionów na Sri Lance na których uprawiana jest herbata. Są to Kandy,Nuwara Eliya,Uda Pussellawa, Uva, Dimbula, Sabaragamuwa, Ruhuna.
Każdy z regionów produkuje herbatę charakteryzującą się odmiennymi cechami, które bardzo często można rozpoznać porównując poszczególne napary. Warto jednak pamiętać, że ze względu na różnorodność klimatu jaka panuje podczas całorocznego uprawiania herbaty nawet smak jednego gatunku uprawianego w danym regionie może się znacznie różnić. Uważa się, że najlepsze zbiory są datowane na luty, marzec, sierpień oraz wrzesień, co nie zmienia faktu, że herbata zbierana jest przez cały rok. Herbata z Ceylonu to herbata czarna, w pełni sfermentowana. Herbaty charakteryzują się wyrazistym mocnym smakiem i czerwono-brązowym kolorem, który może znacznie zmieniać się w zależności od rodzaju.
Innym rodzajem herbaty, którą warto spróbować jest chyba ta Ceylon Lovers Leap. Pochodzi ona z regionu Nuwara Eliya, który jest najbardziej znanym regionem herbacianym na całej Sri Lance. Cechuje się ona również mocnym aromatem oraz delikatną słodyczą. W zależności od preferencji herbaty można podawać z cukrem lub mlekiem, a także samodzielnie. Należy pamiętać, że w zależności od rodzaju herbaty bardzo często istnieje wiele zaleceń związanych z metodą ich zaparzania. Niekiedy herbaty lepiej smakują parzone w odmiennych temperaturach i pozostawione na inny czas. Pamiętajmy również, że herbaty kupowane w popularnych marketach i sklepach, które sprzedawane są w formie torebek znacznie różnią się smakiem od tych prawdziwych, zaparzonych z liści herbaty. Warto zdecydować się na zakup liściastej herbaty gdyż dzięki temu będziemy mogli spróbować nowych smaków, odkryć inny wymiar tradycyjnego napoju i przenieść się w zupełnie innego regiony świata.